Cancerul este considerat astăzi boala secolului, numai la rostirea acestui cuvânt ajungem să ne speriem, considerându-l o afecțiune fără leac, urmată adesea de deces. Cu toate acestea, medicii contrazic toate aceste ipoteze, depistat la timp și tratat cu responsabilitate, cancerul se poate vindeca. Chiar dacă ajungem în cabinetul medicului oncolog uneori târziu, cancerul în anumite faze nefiind invaziv, în realitate există simptome cancer pe care să le putem urmări cu atenție, depistând din timp formarea tumorii și stopând astfel dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase. 

Cancerul nu este periculos dacă este localizat, însă atunci când ajunge să se răspândească și spre alte organe ale corpului, fiind depistat târziu, abia atunci prognosticul medicilor este unul rezervat.

Iată mai jos câteva dintre cele mai des întâlnite simptome cancer:

1. Scăderea în greutate

Acesta este unul dintre cele mai importante semne ale bolnavului de cancer. Dacă nu îți dorești să slăbești intenționat și ajungi să pierzi câteva kilograme bune într-o perioadă scurtă, atunci te poți gândi și la o astfel de afecțiune. Organismul pierde în greutate din cauza luptei pe care o duce pentru a înfrânge boala. Cel mai adesea, scăderea bruscă în greutate este un simptom al cancerului de pancreas și esofag.

2. Modificarea tranzitului intestinal

Constipația, diareea sau alte tulburări neobișnuite ale tranzitului intestinal pot să dea de bănuit, fiind unul dintre acele simptome cancer des întâlnite. Apariția sângelui în scaun, poate fi un alt semn de cancer, însă nu întotdeauna trebuie să consideri acest lucru ca fiind o astfel de probleme. Cancerul colorectal poate determina prezența sângelui în scaun.

3. Febra

Atunci când organismul luptă cu o anumită infecție apare febra, ca răspuns la reacția imunitară a organismului. Cu toate că febra este considerată un simptom cancer, aceasta poate fi și semn de răceală, gripă sau alte afecțiuni. De regulă, leucemiile sau limfoamele determină febră.

4. Tusea

Atunci când tusea devine persistentă și nu este o cauză a unei răceli sau gripe și nu mai prezentați un alt simptom de boală ar fi bine să vă prezentați la medic pentru efectuarea unei radiografii. Tusea, alături de oboseală, scădere în greutate, pierdere a poftei de mâncare și scădere în greutate pot fi semnele cancerului pulmonar.

5. Dureri

Ori de câte ori organismul tău prezintă o afecțiune îți poate da drept semn de acest lucru prin durere. De exemplu, dacă ductul pancreatic este blocat de o tumoră, atunci poți avea dureri. De asemenea, durerile de spate pot fi o cauză a cancerului de colon sau al celui ovarian. Durerile de cap pot fi semnul cancerului de creier, însă trebuie să fie persistente și să nu cedeze la niciun fel de tratament ori să nu fie cauzate de o altă afecțiune.

6. Sângerările

Fie că este vorba despre prezența sângelui în scaun, în urină, la nivelul sânului sau sângerarea odată cu tusea, atunci este bine să ajungi la medic, descoperind cauzele acestora. Sângerările de acest gen nu trebuie tratate cu neglijență, putând fi periculoase. Cu cât sunt depistate cauzele mai devreme, cu atât te poți vindeca mult mai ușor.

7. Stare de oboseală

Încă nu se știe ce anume ar putea provoca starea de oboseală în cancer, însă adesea bolnavii de cancer sunt obosiți, într-un mod inexplicabil. Pierderea de sânge poate determina starea de oboseală, fiind un semn al cancerului de colon și stomac. Alături de starea de oboseală mai putem vorbi despre probleme de concentrare, stare de slăbiciune, iritabilitate.

8. Noduli și alte leziuni ale pielii

Fie că este vorba despre alunițe, ulcerații ori pete albe putem avea în vedere dezvoltarea unei anumite forme de cancer. De asemenea, nodulii apăruți fie la nivelul sânilor, fie în zona axilelor sau claviculă ori alte forme de alunițe, pete sau răni pot determina semne de întrebare, fiind considerate simptome cancer.