Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femei în România, multe dintre acestea ajungând la medic mult prea târziu sau ignorând controalele medicale periodice.

Testele de diagnosticare a cancerului de col uterin, precum testul Babeș Papanicolau, testul HPV sau colposcopia nu sunt efectuate la timp de către femeie și astfel nu se pot depista la timp anumite leziuni maligne, în stadii incipiente, astfel încât să se poată preveni  apariția cancerului. Nefiind efectuate la timp, șansele de vindecare sunt reduse. De cele mai multe ori femeile ajung în cabinetul medicului ginecolog atunci când apare o durere, simptom care poate conduce la scăderea șanselor de vindecare ale pacientei.

Simptome cancer de col uterin

Atunci când ai:

– sângerări vaginale intermenstruale sau imediat după întreținerea contactului sexual;

– dureri în timpul actului sexual;

– sângerări vaginale în timpul contactului sexual;

– secreții vaginale anormale sau în cantități mai mari;

– prezența de sânge în secrețiile vaginale

este bine să iei în calcul să te prezinți imediat la medic pentru efectuarea unui control de specialitate și pentru a realiza testele de depistare ale cancerului de col uterin, precum testul Babeș Papanicolau sau colposcopie.

Durerile pelvine și cele ale membrelor inferioare, dar și durerile lombare, anemia determinată de pierderea de sânge, scăderea în greutate, fistula vaginală și starea de oboseală sunt alte simptome ce trebuiesc luate în considerare de pacientă, fiind necesare pentru depistarea cancerului de col uterin.

Forme ale cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin prezintă mai multe forme. Putem vorbi despre cancer cu celule spumoase, aproximativ 75% dintre femeile ce prezintă aceste tipuri de tumori prezintă această formă de cancer. Adenocarcinoamele cervicale, carcinoamele cervicale mixte și tumorile maligne sunt alte forme de cancer de col uterin. 

Cauzele cancerului de col uterin

Dintre cauzele cele mai frecvente ale apariției cancerului de col uterin, am putea preciza că infecția cu HPV – Human Papillomavirus este cea mai importantă formă care cauzează apariția acestuia. 

Sistemul imunitar slăbit, prezenta virusului HIV, infecția cu virusul herpes hominis tip 2, anticoncepționalele, mai mulți parteneri sexuali, igiena penisului greșită la partenerul sexual, sarcinile multiple, infecția cu chlamydia, începerea precoce a vieții sexuale, istoricul de cancer de col uterin în familie sunt alte cauze care ar putea determina apariția cancerului de col uterin. De aceea, ori de câte ori observi toate aceste lucruri este bine să ajungi la medic să realizezi atent toate investigațiile necesare.

Diagnosticarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se diagnostichează din timp, prin efectuarea mai multor investigații. Testul Babeș Papanicolau reprezintă principala metodă de diagnosticare a acestei forme de cancer și trebuie efectuat periodic, odată cu vizitele în cabinetul medicului specialist, cel puțin o dată pe an sau la recomandarea medicului. Pentru a diagnostica cancerul de col uterin se va avea în vedere examenul medical, rezultatele testului Babeș Papanicolau, rezultatele testului HPV, colposcopia, iar la final, dacă medicul consideră necesar se va realiza biopsia cervicală.

Atenție! Prezența la medic trebuie să fie permanentă, nu aștepta pentru ca simptomele de mai sus să își facă apariția întrucât ar putea fi prea târziu.